Δελτίου Τύπου, 8.4.2019
MARITIME ECONOMIC FORUM | THESSALONIKI | 2019
Για το Συνέδριο «Η Οικονομία της Ναυτιλίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης στην Θεσσαλονίκη & η αξία της Παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης» , που πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2019, στο CEDEFOP, Θεσσαλονίκη.
Το Maritime Economic Forum, μια πρωτοβουλία μη-κερδοσκοπικών φορέων και πολιτών της Θεσσαλονίκης, (υπό τον συντονισμό των μη-κερδοσκοπικών φορέων MADE GROUP, Greek Energy Forum, Young Entrepreneurs of Thessaloniki –YET ), διοργάνωσε το πρώτο Συνέδριο με θέμα «Η Οικονομία της Ναυτιλίας και της Γαλάζιας Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη & η αξία της Παιδείας και της επαγγελματικής εκπαίδευσης» . Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ανάπτυξης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP).
Στόχος του Φόρουμ (MEF) είναι να αποτελέσει ένα σταθερό σημείο διαλόγου και ενημέρωσης για την πόλη της Θεσσαλονίκης για τις θεματικές της οικονομίας της Ναυτιλίας.
Για τον λόγο αυτό, το 1o MEF Συνέδριο εστίασε στη βάση μιας βιώσιμης Οικονομίας, που είναι η κατάλληλη Παιδεία. Στο Συνέδριο, αφού παρουσιάστηκαν οι κύριες διαστάσεις της Οικονομίας της Ναυτιλίας (ανάπτυξη λιμένα, ενέργεια, καινοτομία, κόμβοι μεταφορών, ψηφιοποίηση και νομικές εξελίξεις και αλλαγές στις διαδικασίες ναύλωσης, παράκτια επιχειρηματικότητα, θέματα ασφάλειας, μοντέλα τρίτων χωρών κλπ.) διερευνήθηκαν οι ανάγκες δημιουργίας και προώθησης των προοπτικών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στη Θεσσαλονίκη .
Στη διοργάνωση του Συνεδρίου συνέβαλαν οι ESIMET- Trademark Owners Companies Association of SE Europe, η ομάδα The Blueprints , η Ναυτιλιακή Λέσχη Θεσσαλονίκης, το γραφείο Europe Direct Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ επίσημοι υποστηρικτές της διοργάνωσης ήταν η Ναυτεμπορική, το Europe Business Review Magazine, η TV100, η ViLabs και η ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΠΕ-Tre Marie Catering.
Τον βασικό συντονισμό ανέλαβαν οι δημοσιογράφοι Βάσω Βεγίρη της Ναυτεμπορικής και Πόπη Αστεριάδου της TV 100, η Μανταλένα Καϊλή της MADE GROUP, ο Βασίλης Τσουλής της ΥΕΤ και ο Αλέξανδρος Λαγάκος του Greek Energy Forum.

Αναλυτικά, ακολουθούν σημεία των τοποθετήσεων των προσκεκλημένων ομιλητών του συνεδρίου, σε συνδυασμό με τα αποσπάσματα των δημοσιεύσεων της δημοσιογράφου Β. Βεγίρη.
[https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1462470/psifiakes-prokliseis-kai-eukairies-gia-ti-nautilia
https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1461967/pos-tha-anaptuxthei-i-galazia-oikonomia ]

“Η ραγδαία ενίσχυση που μπορεί να έχει η οικονομία της ναυτιλίας και της γαλάζιας ανάπτυξης στη Βόρεια Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο, με μοχλό στήριξης τις επενδύσεις του ΟΛΘ και τα μεγάλα ενεργειακά projects που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται στην περιοχή, όπως και η ανάγκη σύνδεσης της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με τη ναυτιλιακή επιχειρηματική κοινότητα ήταν δύο από τα βασικά συμπεράσματα των εργασιών του συνεδρίου που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Maritime Economic Forum -μία πρωτοβουλία μη κερδοσκοπικών φορέων και πολιτών της Θεσσαλονίκης- με υποστηρικτή την οικονομική εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Κατά την ομιλία του (μέσω skype) ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήριος Θεοφάνης, μεταξύ άλλων τόνισε ότι η επέκταση-εμβάθυνση του 6ου προβλήτα θα γίνει με βάθος -17,6μ. και 460 μ. μήκος, βάσει σχετικής απόφασης που έλαβε η κοινοπραξία των επενδυτών, παρά το ότι αυτό θα σημάνει πρόσθετη επιβάρυνση, ώστε να μπορούν να έρχονται πλοία χωρητικότητας 18.000 TEUs, δηλαδή πλοία κύριων γραμμών, και όχι με βάθος 16,5μ. και για πλοία 14.000 TEUs. Το έργο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2022.
Πρόσθετα έργα
Περαιτέρω, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει στον αέρα διαγωνισμός για αντικατάσταση δύο γερανογεφυρών, στο πλαίσιο των πρόσθετων επενδύσεων που υλοποιεί η κοινοπραξία (πέραν των υποχρεωτικών επενδύσεων των 180 εκατ. ευρώ) για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του λιμανιού, ενώ σε λίγο καιρό θα υπάρχει το πρώτο dry port στα Βαλκάνια, με έδρα τη Σόφια και η στρατηγική των επενδυτών προβλέπει τη δημιουργία αντίστοιχων εμπορευματικών κέντρων είτε μέσω συνεργασιών είτε με σχετικές επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, στη Σερβία και ενδεχομένως και στη νότια Ρουμανία. Στο μεταξύ, στις αρχές Μαΐου ο ΟΛΘ θα είναι σε θέση, σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη, να αποθηκεύει τα προς εξαγωγή εμπορευματοκιβώτια μέσα στο λιμάνι, ενώ τον Μάρτιο του 2019 καταγράφηκε αύξηση κίνησης containers 9% και στο πρώτο τρίμηνο του έτους αύξηση 50,6% στο συμβατικό φορτίο. Επίσης, με στοιχεία Μαρτίου 2019 ο μέσος όρος αναμονής των πλοίων έχει πλέον μειωθεί σε 8,1 ώρες έναντι μέσου όρου 25,8 ωρών πριν αναλάβει τη διοίκηση του λιμανιού η κοινοπραξία των επενδυτών τον Μάρτιο του 2018.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η διοίκηση του λιμανιού ήδη αναζητεί έκταση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία satellite dry port λόγω της τεράστιας ζήτησης για χώρους εντός του ΟΛΘ.”
“Στα οφέλη που μπορεί να επιφέρει για τη χώρα μας η υλοποίηση του φιλόδοξου διακρατικού project της πλωτής σύνδεσης του Μοράβα-Αξιού με τον Δούναβη, που θεωρητικά συζητείται επί δεκαετίες, αλλά δεν έχει υλοποιηθεί παρά το έντονο σερβικό και κινεζικό ενδιαφέρον, εστίασε ο επίτιμος πρόξενος της Μάλτας στη Βόρεια Ελλάδα και πρόεδρος της Ναυτιλιακής Λέσχης Θεσσαλονίκης, Ανδρόνικος Σινιώρης. Το μοντέλο της Ουρουγουάης που έχει σπεύσει να εκμεταλλευτεί τη γεωστρατηγική της θέση στη διεθνή ναυτιλία, συνδέοντας την οικονομία της, την καινοτομία και την εκπαίδευσή της με το λιμάνι και έχει αναδειχθεί σε σημαντικό ναυτικό κόμβο στη Λατινική Αμερική, εξήρε και έθεσε ως παράδειγμα προς μίμηση από τη Θεσσαλονίκη ο επίτιμος πρόξενος της Ουρουγουάης στη Βόρεια Ελλάδα και μέλος του Δ.Σ. του Προξενικού Σώματος Ελλάδας, Χρήστος Καζαντζής.
Σύνδεση με Σμύρνη
Στη σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με αυτό της Σμύρνης ως ανταγωνιστικό της σύνδεσης της Σμύρνης με ιταλικά λιμάνια λ.χ. της Τεργέστης για εμπορευματικές μεταφορές και σε σύνδεσή του επίσης με το λιμάνι του Νοβοροσίσκ, εντόπισε ευκαιρίες το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων, Αλεξάνδρα Γκανά, ενώ από την πλευρά του ο νομικός Χάρης Κότιος της Platis Anastassiades Law Firm (EY Law) έκανε λόγο για ανάγκη εναρμόνισης της ελληνικής ναυτιλίας με την οδηγία προστασίας προσωπικών δεδομένων GDPR, κρούοντας καμπανάκι για τον κίνδυνο καταγγελιών από εργαζομένους ανταγωνιστριών χωρών και για αυτορρύθμιση της αγοράς.
Για υπερεκπαίδευση των νέων της Ελλάδας, που συσσωρεύουν μεν πολύ καλούς τίτλους σπουδών, αλλά δεν μπαίνουν στην αγορά εργασίας και την παραγωγή για να συσσωρεύσουν επιχειρηματική και επαγγελματική εμπειρία έκανε λόγο ο πρόεδρος του Propeller Club Piraeus και επικεφαλής της XRTC Business Consultans, Γιώργος Ξηραδάκης, τονίζοντας ότι ολόκληρη η χώρα μας είναι επί της ουσίας παράκτια, γεγονός που γεννά πλείστες ευκαιρίες ανάπτυξης.Στόχος του Maritime Economic Forum, όπως τόνισε η policy advisor του Forum, Μανταλένα Καϊλή, είναι να αποτελέσει σταθερό σημείο-πλατφόρμα διαλόγου και ενημέρωσης για την πόλη της Θεσσαλονίκης και τις θεματικές της οικονομίας της ναυτιλίας.”
“Τα νέα καύσιμα
Αξιοσημείωτες επισημάνσεις που έγιναν στο συνέδριο στην ενότητα για την ενέργεια ήταν μεταξύ άλλων από τον CEO της Blue Grid Gas & Power, Σοφοκλή Παπανικολάου, ο οποίος ανέφερε ότι ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο ενδιαφέρον όσο τώρα για το LNG στα πλοία και από την Group Director Energy Policy and International Affairs στα ΕΛΠΕ, Λιάνα Γούτα, ότι τα ΕΛΠΕ θα διαθέσουν στην αγορά νέα ναυτιλιακά περιβαλλοντικά φιλικά καύσιμα, που θα βασίζονται σε αλλαγές ειδών αργού πετρελαίου και ήδη πραγματοποιούνται τέσσερις σχετικές δοκιμές.”
Στο πάνελ για την Ενέργεια και Γεωπολιτική που συντόνισε ο Αλέξανδρος Λαγάκος του Greek Energy Forum, συμμετείχαν επίσης και ο Ιωάννης Βικελίδης, Σύμβουλος Πρεσβείας Α΄Δ/ντής Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Υπουργείου Εξωτερικών, ο Νικόλαος Φαραντούρης Καθ. Ευρωπαϊκό Δίκαιο & Πολιτική Ανταγωνισμού, Ενέργειας και Μεταφορών, Πρόεδρος Νομικής Επιτροπής EUROGAS και ο Chip Laitainen, οικονομικός σύμβουλος της Πρεσβείας των Η.Π.Α.
Ο κ. Βικελίδης, Διευθυντής του Υπουργείου Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, μίλησε για την στρατηγική αξία της γεωγραφικής θέση της Βόρειας Ελλάδας, καθώς έχει χερσαία σύνορα με 4 χώρες, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Τουρκία. Ανέφερε επιγραμματικά τα ενεργειακά δίκτυα μεταφοράς, τον αγωγό φυσικού αερίου TAP (Διαδριατικός Αγωγός-Trans Adriatic Pipeline, τον Διασυνδετήριο αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας (Gas Interconnector Greece – Bulgaria (IGB)), τον αγωγo Ionian Adriatic Pipeline (IAP), που θα τροφοδοτήσει χώρες των δυτικών Βαλκανίων, το FSRU Αλεξανδρούπολης και τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, τονίζοντας ότι η συμμετοχή της Βόρειας Ελλάδας στα ενεργειακά δρώμενα είναι καθοριστική.
Ο Chip Laitinen, Οικονομικός Ακόλουθος της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, εξέφρασε την άποψη ότι ολοκλήρωση του TAP θεωρείται εξαιρετική θετική από την πλευρά της κυβέρνησης των Η.Π.Α. και η ανάπτυξη ή δημιουργία των υπόλοιπων αγωγών φαίνεται όλο και πιο ρεαλιστική. Καθώς η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το σταυροδρόμι όλων των βασικών αγωγών, οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας αλλάζει τη δυναμική της αγοράς. Ανέφερε, επίσης, ότι υλοποιούνται και δράσεις αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
“Στις σημαντικές επενδυτικές προοπτικές της γαλάζιας οικονομίας στον ενεργειακό τομέα αναφέρθηκε ο καθηγητής Νικόλαος Φαραντούρης, επικεφαλής νομικών υπηρεσιών της ΔΕΠΑ και του EUROGAS, της ένωσης 45 ενεργειακών εταιρειών στην αγορά φυσικού αερίου. Ο κ. Φαραντούρης παρουσίασε τις εξελίξεις στους τομείς των ενεργειακών έργων και υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα, του bunkering καθώς και του short-scale LNG για την τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών με καθαρότερες μορφές ενέργειας, για τα οποία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τις εταιρείες του διεθνούς οργανισμού EUROGAS στις Βρυξέλλες, μέλος του οποίου είναι και η ΔΕΠΑ, η οποία συντονίζει σχετικές δράσεις.”

Ακολούθησαν οι κεντρικοί ομιλητές που τους παρουσίασε ο Βασίλης Τσουλής, της Young Entrepreneurs of Thessaloniki-YET. O Χρήστος Οικονόμου, Head of Unit, DG MARE, EU Commission παρουσίασε στο ακροατήριο την ευρύτητα του ευρωπαϊκού πλαισίου της Γαλάζιας Οικονομίας και Ανάπτυξης, πέρα από τους παραδοσιακούς τομείς της Ναυτιλίας και Αλιείας. «Αμέτρητες νέες μορφές οικονομίας που βασίζονται στον πλούτο της θάλασσας, αυτή είναι η Γαλάζια Ανάπτυξη. Όντας σε συνέδριο στην Θεσσαλονίκη, θα περίμενε κανείς να είναι ήδη γνωστό και να υπάρχει ήδη τεχνογνωσία. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ως το 2030 μεγάλη προώθηση στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης και Καινοτομίας, και Offshore Energy, η απασχολησιμότητα έχει εκτοξευθεί, ιδίως στην Βόρειο Ευρώπη μεν, αλλά με δυνατότητες για την Μεσόγειο δε.
Οι νέοι αξίζει να ακολουθήσουν αυτήν την εξέλιξη. Από το Λίβερπουλ, στο Ρόττερνταμ και το Βίγκο, έως τον Πειραιά, αναπτύχθηκαν πλατφόρμες συνεργασίας και δυνατότητες επενδύσεων. Όταν έλαβα την πρόσκλησή σας, για αυτόν τον λόγο θέλησα να έρθω, για να σας μοιραστώ τις αμέτρητες δυνατότητες που ΕΕ έχει εξασφαλίσει. Για παράδειγμα τα προγράμματα Blue Calls και δικτύωση ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της παιδείας: έχουμε ήδη πιλοτικά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο μας, με συνέργειες μεταξύ ευρωπαϊκών πανεπιστημίων και Αμερικανικών. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να τα γνωρίζει, τις δυνατότητες και την νομοθεσία, όπως πχ. Τον Χωροταξικό Σχεδιασμό, σύμφωνα με τον οποίο οι κατά τόπους παράκτιες περιοχές θα πρέπει να αποφασίσει για την στόχευση και τον χαρακτήρα που θα θέλει να έχει, τουριστική, ναυτιλιακή, ακαδημαϊκή, μαρίνες.
Υπάρχουν οι συνθήκες και για καλή συνεργασία με τις χώρες τις Μαύρης Θάλασσας, με τις οποίες σύντομα θα υπογραφεί η «Μπλε Ατζέντα». Μπορείτε να μας ενημερώσετε ποια θα είναι η θέση της Θεσσαλονίκης σε έναν σχεδιασμό για την κρουαζιέρα για παράδειγμα; Πρέπει να είστε έτοιμοι και παρόντες. Κι όσον αφορά την Παιδεία, προσφάτως ήμουν σε συνάντηση στην Βαρκελώνη, για τις επιλογές κατάρτισης νέων, η παραδοχή ήταν ότι οι νέοι πρέπει να σπουδάσουν και να εκπαιδευτούν σε κάτι που θα τους δώσει ευελιξία και ετοιμότητα για τις ραγδαίες μεταβολές στην αγορά εργασίας στα χρόνια μπροστά μας».
O Παντελής Λαμπριανίδης, Policy Officer,Directorate-General for Mobility and Transport, Unit D2 – Maritime Safety , European Commission, ο οποίος παρουσίασε την από μόλις 4.4.2019 επίσημη υιοθέτηση πλαισίου εκπαίδευσης των ναυτικών από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου και την Κομισιόν, με εισαγωγή διεθνών προτύπων και εξέλιξη των υφιστάμενων μηχανισμών ελέγχου και την παγκόσμια ευρωπαϊκή καινοτομία της υιοθέτησης ψηφιοποίησης των πιστοποιητικών για την διεξαγωγή των λειτουργιών του πλοίου . «Η Ναυτιλία είναι ο απόλυτος διεθνοποιημένος κλάδος, για αυτό και ο ΙΜΟ, —ο Διεθνής Οργανισμός της Ναυτιλίας, από το 1978 κατοχύρωσε με σειρά διεθνών συμβάσεων το ελάχιστο μίνιμουμ για την ελάχιστη εκπαίδευση ναυτικών και την ασφάλεια του ανθρώπινου δυναμικού, της ναυσιπλοΐας και του περιβάλλοντος. Η ΕΕ υιοθέτησε μια σειρά διεθνών συμβάσεων, ώστε να εξασφαλιστεί η κοινή αποδοχή τους από τα κράτη-μέλη, και η ελάχιστη κοινή βάση και πρόοδος σε θέματα ασφαλείας για όλα τα -μέλη. και προστασίας των ευρωπαίων εργαζομένων ναυτικών. Παραμένει το ζήτημα αναγνώρισης και εξίσωσης πιστοποιητικών επάρκειας μεταξύ κρατών. Οι προκλήσεις του μέλλοντος είναι η αυτορρύθμιση της ναυτιλίας με όρους προστασίας περιβάλλοντος και η απόλυτη αλλαγή των συνθηκών και ρόλων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, μέσα από την αυτοματοποίηση. Από τον καπετάνιο έως τον μάνατζερ στην στεριά» .
Για την ‘μετρήσιμη αξία’ της ανάπτυξης και καταγραφής δεξιοτήτων για την Ενιαία Αγορά της ΕΕ και τους εργαζόμενους, μίλησε η Στελίνα Χατζηχρήστου, εμπειρογνώμων του CEDEFOP. Στην παρουσίασή της για το έργο του Κέντρου, μίλησε για την σημασία του CEDEFOP για την Θεσσαλονίκη και την ευκαιρία να υιοθετηθούν προδιαφραγές και στόχοι σχετικοί. Τέλος, παρουσίασε χρήσιμες πληροφορίες και παραπομπές για πλήθος προγραμμάτων για την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και κατάρτισης που η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί, όπως το skills panorama, με χαρακτηριστική την συνεργασία για το Governance of Skills, μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας, Σλοβακίας, Εσθονίας.
H Μαρία Μποϊλέ, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιώς παρουσίασε τα οφέλη για την οικονομία, για την απασχολησιμότητα και τις ευκαιρίες για τους νέους, από την Ναυτιλία. «Η ναυτιλία εκτείνεται και πέρα από την θάλασσα, σε υπηρεσίες που δεν σταματούν στο λιμάνι, αλλά φτάνουν στην ενδοχώρα, μέσα από μια αλυσίδα χερσαίων επιχειρήσεων και προϊόντων. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες λόγω καινοτομίας, νέων τεχνολογιών, της νέας δικτυωμένης ψηφιοποιημένης αγοράς, και την είσοδο μεγάλων παικτών στον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Για αυτό απαιτείται στρατηγική στην ανάπτυξη δεξιοτήτων. Το Πανεπιστήμιο Πειραιά έχει εξειδικευμένα προγράμματα, και οι απόφοιτοί μας εξελίσσονται σε παγκοσμίως περιζήτητα μελλοντικά στελέχη. Επιστημονική και πρακτική κατάρτιση, έρευνα σε διεπιστημονικά έργα, διευρυμένες συνέργειες – είναι οι στόχοι του Πανεπιστημίου μας. Πολύ πρόσφατα εγκαινιάσαμε την τριμερή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Πειραιά, Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ, και του Ινστιτούτου Λιμενική Κατάρτισης ΕΞΑΝΤΑ. Οι στόχοι της συνέργειας αυτής, είναι σε σύμπνοια με την νέα ατζέντα της ΕΕ περί δεξιοτήτων και επαγγελματικής κατάρτισης. Αυτήν την πλατφόρμα, που εγκαινιάσαμε στον Πειραιά, θα την εγκαινιάσουμε σύντομα και στη Θεσσαλονίκη, όπως σας ενημέρωσε νωρίτερα και ο κ. Σ. Θεοφάνης».
Τελευταία κεντρική ομιλία ήταν από τον κ. Στράτο Παπαδημητρίου, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιώς και μέλος ΔΣ του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος. «Το Ίδρυμα με πλήθος προγραμμάτων , καλλιεργεί την ναυτική ελληνική παράδοση και προωθεί τα θέματα ναυτιλίας, με έδρα τη Χίο, αλλά και σε χώρες εκτός ΕΕ, στην Ουρουγουάη και στην Γκάνα. Η χώρα μας ήταν πάντοτε ναυτιλιακή δύναμη, και η γνώση κυκλοφορούσε και μοιραζόταν από τα πλοία, στα λιμάνια και τις εταιρίες και ακαδημίες, δίνοντας τα καλύτερα αποτελέσματα. Σήμερα, ωστόσο, κινδυνεύει, γιατί οι Έλληνες ναυτικοί μπορεί να παρουσιάζουν αυξημένο αριθμό, ωστόσο για ανώτερα πληρώματα, ο αριθμός είναι οριακός, θέτοντας σε κίνδυνο την όλη βιωσιμότητα του κλάδου, από τη διαχείριση των πλοίων ως τη ναυπηγική. Για αυτόν τον λόγο, και ο Καπετάνιος Τσάκος θέλησε να δώσει επιλογές εκπαίδευσης, μια και το επίσημο κράτος αναγνωρίζει μόνο τις ακαδημίες εμπορικού ναυτικού, παρόλο που παγκοσμίως υπάρχει ζήτηση για Έλληνες ναυτικούς. Με πιο πρόσφατα προγράμματα το «υιοθετήστε ένα πλοίο», μπήκαμε στα σχολεία και το πρώτο μη κερδοσκοπικό λύκειο ναυτικής κατεύθυνσης, ώστε να ενθαρρύνουμε και να φέρουμε νέα παιδιά στην ναυτιλία, να δημιουργήσουμε την νέα γενιά της ελληνικής ναυτιλίας, και έτσι το όραμα του Καπετάνιου συνεχίζεται».
Ο κος Άγγελος Κότιος, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών & Πρύτανης Πανεπιστήμιου Πειραιώς τόνισε τη σημασία της γαλάζιας ανάπτυξης, καθώς και της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας. Η εκπαίδευση θα πρέπει να συνδεθεί με τους μεγάλους κλάδους της οικονομίας, τόσο σε επίπεδο Πανεπιστημίων, όσο και σε επίπεδο προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς παρατηρείται ζήτηση σε θέσεις εργασίας αλλά όχι προσφορά. Στους στρατηγικούς στόχους του Πανεπιστήμιου Πειραιώς είναι να συνδεθούν τα προγράμματα σπουδών με τις ανάγκες της οικονομίας και η αναζήτηση συνεργειών και συμπράξεων για να μπορούν τα νέα παιδιά τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο, να εισέλθουν στην αγορά εργασίας .
“Η ελληνική ναυτιλία στην ψηφιακή εποχή μπορεί να παραμείνει πρώτη δύναμη. Οι προκλήσεις που φέρνει η ψηφιοποίηση για την ελληνική ναυτιλία και συνολικότερα τη γαλάζια οικονομία είναι μεγάλες, αλλά το ίδιο μεγάλες είναι και οι ευκαιρίες κι αυτό που απαιτείται είναι η γρήγορη υιοθέτηση των τεχνολογικών εξελίξεων και της ανάπτυξης συνεργειών, όπως τονίστηκε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Maritime Economic Forum στη Θεσσαλονίκη….”Η ναυτιλία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ψηφιακής επανάστασης, η στρατηγική επιταγή είναι “ψηφιοποιείστε ή ναυαγείτε”» επισήμανε ο διευθυντής του Maritime ICT Cluster «Strategis», καθηγητής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας και πρώην αναπληρωτής πρύτανης του Athens Information Technology AIT, Dr. Γρηγόρης Γιοβανώφ. «Η ελληνική ναυτιλία στην ψηφιακή εποχή παραμένει και θα παραμείνει πρώτη δύναμη για μεγάλο διάστημα ακόμα, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να αντεπεξέρχονται στις αλλαγές και είμαστε σίγουροι ότι και με την ψηφιοποίηση θα παραμείνουν ηγέτες. Η Ελλάδα έχει όμως μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης πέρα από τη ναυτιλία σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους της γαλάζιας οικονομίας» τόνισε επίσης κ. Γιοβανώφ και παρουσίασε το εγχείρημα του cluster «Strategis» εν όψει του μέλλοντος των αυτόματων μη επανδρωμένων πλοίων.
Συμπλήρωση δεξιοτήτων
«Το μήνυμα είναι σαφές, χρειάζεται συνεργασία και συμπλήρωση δεξιοτήτων και δυνατοτήτων από διάφορες πλευρές του φάσματος της αγοράς. Έρχονται συναρπαστικές εποχές, πρέπει να έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά και να ετοιμαζόμαστε για όσα πρόκειται σύντομα να έρθουν και να αδειοδοτηθούν κι εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ειρηνικός Πλατής, νομικός-εκ των ιδιοκτητών της Platis Anastassiades Law Firm (EY Law), ο οποίος επικέντρωσε στις ραγδαίες αλλαγές που φέρνουν στη ναυτιλία οι ψηφιακές τεχνολογίες, το block chain και το internet of things και που οδηγούν στην ανάπτυξη των πρωτοπόρων μη επανδρωμένων πλοίων του μέλλοντος.
Συνεχής κατάρτιση
Στο ίδιο μήκος κύματος, η ευρωβουλευτής και εισηγήτρια της Νομοθετικής Έκθεσης για την Ψηφιακή Οικονομία της Ναυτιλίας-STOA Committee Chair, Εύα Καϊλή, τόνισε ότι οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, όπως το blockchain, ανατρέπουν λ.χ. το νομικό επάγγελμα και τα συμβόλαια στη ναυτιλία, κατά συνέπεια υπάρχει ανάγκη συνεχούς κατάρτισης, αλλά προσφέρουν επίσης τεράστιες δυνατότητες για δραστηριοποίηση με ανοιχτούς ορίζοντες από την Ελλάδα στην ανάπτυξη σχετικών υπηρεσιών παγκόσμιου βεληνεκούς. Περαιτέρω, έκρουσε κώδωνα κινδύνου ότι αν δεν εισαχθεί άμεσα στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση η εκμάθηση κώδικα και η κατάρτιση στις ψηφιακές τεχνολογίες, σε δέκα χρόνια η χώρα μας δεν θα είναι ανταγωνιστική.
Πανεπιστήμια – φορείς
Έντονη ανησυχία για την «κατάρρευση» της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη χώρα μας, που έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον τομέα της ναυτιλίας και της γαλάζιας ανάπτυξης, εξέφρασαν στο ίδιο συνέδριο ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας-καθηγητής Οικονομικών Στυλιανός Δ. Κατρανίδης και ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης. Αμφότεροι επίσης εξέφρασαν την πρόθεση των δύο πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να αναπτύξουν προγράμματα σπουδών στους κλάδους της οικονομίας των μεταφορών, logistics, ενεργειακών δικτύων, βιώσιμης ανάπτυξης κ.ο.κ.
Την ίδια ανησυχία είχε εκφράσει λίγο νωρίτερα και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Πειραιά Άγγελος Κότιος, κάνοντας λόγο για τεράστιο έλλειμμα στην ανώτερη και μεσαία επαγγελματική κατάρτιση γενικώς, αλλά και ειδικότερα στα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία και συναφείς κλάδους όπως τα logistics, όσον αφορά τα μεσαία και κατώτερα στελέχη.
Η γνωστή επιχειρηματίας του ομίλου Μιχαηλίδη, επίτιμη πρόξενος της Πορτογαλίας και τέως πρόεδρος του International Propeller Club Thessaloniki, Αίνη Μιχαηλίδου, τόνισε την πολύ μεγάλη ποικιλότητα και ευκαιρίες γαλάζιας ανάπτυξης, που προσφέρει ο Θερμαϊκός Κόλπος από το Ποσείδι της Χαλκιδικής μέχρι τις παρυφές του Ολύμπου και ότι η ανάπτυξη δεν πρέπει να είναι μόνο πράσινη ή γαλάζια, αλλά πολύχρωμη για να δώσει το λευκό φως που έχει ανάγκη η τοπική οικονομία.
Έμφαση στα logistics
Την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα των logistics και στην κατάλληλη εκπαίδευση τόνισε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, Σπύρος Ιγνατιάδης, ενώ ο εκτελεστικός συντονιστής Βορείου Ελλάδος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νίκος Τσαβδάρογλου, τόνισε την ανάγκη βελτίωσης της οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης του ΟΛΘ, όπως και ότι χωρίς υπερβολή η περιοχή της Βόρειας Ελλάδας πλέον αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στον Λευκό Οίκο και ότι οι φορείς της πόλης πρέπει να καθίσουν σε ένα μεγάλο τραπέζι διαλόγου ώστε ενωμένοι να συναποφασίσουν ποια πόλη θέλουν.
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η πρόσκληση-παράπονο του διευθυντή της Σχολής Μηχανικών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στη Μηχανιώνα, Γιώργου Γκοτζαμάνη, προς τους φορείς και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να αγκαλιάσουν τη Σχολή, ενώ ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΕΘ, Γεώργιος Ηλιάδης, τόνισε το όφελος που μπορεί να έχει η περιοχή από τη γαλάζια ανάπτυξη και την υποστήριξη του ΕΕΘ σε αυτήν την κατεύθυνση.»
Το «παρών» έδωσε η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης που σε ολιγόλεπτη παρέμβαση ενημέρωσε για το πλήθος δραστηριοτήτων και αποστολών που φέρει εις πέρας καθημερινά κατά μήκος του θαλάσσιου μετώπου του Θερμαϊκού.
Το συνέδριο έκλεισε με εικόνες από την διαδραστική έκθεση ‘HealingSeas’ που βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας από την αρχιτέκτονα Εύη Πολυχρονιάδου, η οποία μέσα από μορφές τέχνης προσφέρει εργαλεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία των θαλασσών.
Οι διοργανωτές ενημέρωσαν πως η Έκθεση με τα αποτελέσματα συνεδρίου θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο καθώς επίσης με την ατζέντα του Συνεδρίου MEF2020.

 

Press Release, 8.4.2019

MARITIME ECONOMIC FORUM | THESSALONIKI | 2019

For the Conference «The Economy of Shipping and Blue Development in Thessaloniki & the Value of Education and Vocational Training», held on 5 April 2019 at CEDEFOP, Thessaloniki.

Maritime Economic Forum, an initiative of non-profit associations and citizens of Thessaloniki, organized the first Conference on «Shipping and Blue Economy Opportunities in Thessaloniki & the value of Education and vocational training». The Conference was hosted by the European Centre for the Development of Vocational Training (CEDEFOP).

The Forum (MEF) aims to become a permanent platform of dialogue and information on Maritime Economics, for the city of Thessaloniki. For that reason, the first Conference focused on Education, which is the basis for Sustainable Economy. In the Conference, after presenting the main dimensions of Marine Economy (port development, energy, innovation, transport nodes, digitization and legal developments and changes in chartering procedures, coastal entrepreneurship, security issues, third country models, etc.), the needs for creation and promotion of education and vocational training programs in the city of Thessaloniki were explored.

The Organizing Committee consisted of ESIMET- Trademark Owners Companies Association of SE Europe | The Blueprints | Maritime Club Thessaloniki | Europe Direct Central Macedonia and the official sponsors were Naftemporiki, Europe Business Review Magazine, TV100, ViLabs and METROPOLEUS LTD-Tre Marie Catering.

The coordination was conducted by journalists Vaso Vegiri of Naftemporiki and Popi Asteriadou of TV 100, Mandalena Kaili of MADE GROUP, Vasilis Tsoulis of YET and Alexandros Lagakos of the Greek Energy Forum.

 

The main points made by the keynote speakers, as well as extracts from articles, published by V.Vegiri can be found below.

[https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1462470/psifiakes-prokliseis-kai-eukairies-gia-ti-nautilia

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1461967/pos-tha-anaptuxthei-i-galazia-oikonomia ]

 

 

 

 

 

“The maritime economy and blue growth in Northern Greece and the North Aegean can be strongly boosted, with the support of ThPA (Thessaloniki Port Authority S.A.) investments and major current or future energy projects in the region, as well as the need to connect university education and the shipping business community, were two of the main conclusions of the conference organized in Thessaloniki by the Maritime Economic Forum – an initiative of non-profit enterprises and citizens of Thessaloniki with the support of the financial newspaper “Naftemporiki”.

Sotirios Theophanis, the chairman of the Board of Directors and CEO of ThPA SA, announced (via Skype) that the consortium or investors decided upon the expansion of the container terminal (Pier 6) in the port at a depth of -17.6m. and 460 meters in length, despite the high cost, so that vessels with a capacity of 18,000 TEUs (main line shipping) will be able to visit the port, rather than 16.5 m. in depth, for vessels with a capacity of 14,000 TEUs. The project is expected to have been completed by the end of 2022.

Further projects

Furthermore, Mr Theofanis announced that in the next few days a competition to replace two tower cranes will be held, as part of additional investments (besides the mandatory investment of €180 million) to improve port services. Moreover, the first dry port in the Balkans, in Sofia, is soon to become a reality. The investors’ strategy aims at the construction of more cargo centers, either through collaborations or by investing in northern Macedonia, Serbia and possibly southern Romania. Meanwhile, at the beginning of May, ThPA will be able to store the export containers in the port, while in March 2019, a 9% increase in container traffic was recorded and in the first trimester 2019 an increase of 50, 6% on conventional load. Also, since March 2018 the new management of the port, managed to reduce the average ship waiting time (data March 2019: to 8.1 hours, compared to the previous average of 25.8 hours).

It is also worth noting that the port management are already searching for land in the wider region of Thessaloniki to create a satellite dry port due to the huge demand for space within ThPA. ”

Mr Andronikos Sinioris, the Honorary Consul of Malta in Northern Greece and President of the Shipping Club of Thessaloniki, spoke about the ambitious transnational project for the construction of the Morava-Axios River-Danube navigable waterway and its benefits for our country, adding that the project has not yet been realized in spite of Serbian and Chinese interest. Mr. Christos Kazantzis, the Honorary Consul of Uruguay in N. Greece and member of the Board of Directors of the Consular Corps of Greece presented and set as an example the Uruguayan model. Uruguay, exploiting its geostrategic position in international shipping, linked its economy, innovation and training with the port and emerged as a major maritime junction in Latin America.

Connection to Smyrna

Alexandra Gana, member of the BoD in Hellenic Shortsea Shipowners Association, referred to the opportunities that occur from the connection of the Thessaloniki port to the port of Smyrna as a competitor to the connection of Smyrna with Italian ports eg. Trieste for freight transport as well as the connection with the port of Novorossiysk. Moreover, Harris Kotios, lawyer at Platis Anastassiades Law Firm (EY Law), talked about the need to harmonize Greek shipping with the GDPR Data Protection Directive, both to avoid the risk of complaints from competing countries and to allow for market self-regulation.

George Xiradakis, President of the Propeller Club Piraeus, XRTC Business Consultants, highlighted that our country is basically coastal, generating many opportunities for growth. However, young people in Greece although they are over-trained, they accumulate high quality degrees but do not enter the labor market and production to obtain business and professional experience.

Mantalena Kaili, Policy advisor of the Forum, pointed out that the forum aims to become a permanent platform of dialogue and information on Maritime Economics, for the city of Thessaloniki.

The New Fuel

Sofoklis Papanikolaou, CEO, Blue Grid Gas & Power Remarkable pointed out that there was never as much interest as ever for LNG on ships and Liana Gouta, Group Director Energy Policy and International Affairs at HELLENIC PETROLEUM Group of Companies that HELLENIC PETROLEUM will market new environmentally friendly marine fuels, based on changes in crude oil, while four related tests are being realised”.

The Energy and Geopolitics Panel coordinated by Alexandros Lagakos of the Greek Energy Forum was also attended by Ioannis Vikelidis, First Counsellor of Embassy, Director of International Relations Office of Ministry of Foreign Affairs, Nicholas Farantouris Prof. ΕU Competition & Energy Law, Chair Legal Affairs EUROGAS and Chip Laitainen, Economic Counselor, U.S Embassy in Athens.

Ioannis Vikelidis, Director of International Relations Office, spoke about the strategic value of the geographical position of Northern Greece, as it shares land borders with Albania, Bulgaria, Northern Macedonia and Turkey. He outlined the transport networks, the Trans Adriatic Pipeline, the Gas Interconnector Greece – Bulgaria (IGB), the Ionian Adriatic Pipeline (IAP), which will fuel countries in the western Balkans, FSRU Alexandroupolis and the Liquified Natural Gas Terminal in Revythousa, stressing that the participation of Northern Greece in energy events is decisive.

Chip Laitinen, Economic Counselor, U.S Embassy in Athens, said that a huge development from a US Government perspectivethe is the TAP completion, as the growth or creation of the remaining pipelines seems increasingly realistic. As Northern Greece is the crossroads of all major pipelines, the latest developments in the energy sector are changing market dynamics. He, also, said that actions are also being implemented in relation to renewable energy sources.

Professor Nikolaos Farantouris, Head of Legal Services of DEPA and EUROGAS, the association of 45 energy companies in the gas market, mentioned the significant investment prospects of the blue economy in the energy sector. Mr. Farantouris presented developments in the areas of energy projects and infrastructures in northern Greece, bunkering and short-scale LNG to supply remote areas with cleaner forms of energy, for which there is a keen interest from the companies of the international organization EUROGAS in Brussels, (DEPA is a member), which coordinates relevant actions. ”

Vassilis Tsoulis, Young Entrepreneurs of Thessaloniki-YET, coordinated the presentations of the keynote speakers, that followed. Christos Economou, Head of Unit, DG MARE, EU Commission, presented the opportunities of the European framework for Blue Economy and Development, beyond the traditional maritime and fisheries sectors. “Blue Growth means countless new forms of economy based on the wealth of the sea The OECD forecasts strong growth in Blue Growth and Innovation by 2030, and Offshore Energy, employability has exploded, particularly in northern Europe but with potential for the Mediterranean”, he remarked.

“Young people deserve to keep up with this development. From Liverpool, Rotterdam and Vigo, to Piraeus, cooperation platforms and investment opportunities have been developed. When I received your invitation, the reason I wanted to come was to share with you the countless possibilities that the EU has secured. For example, the Blue Calls and Academic Networks Networking, Entrepreneurship and Education: we already have pilot projects funded by our Fund, with synergies among European Universities and American Universities. Thessaloniki needs to know the possibilities and legislation, e.g. Spatial Planning, according to which the local coastal areas should decide on the targeting and the character they want to have for tourism, maritime, academic, marinas etc.

We will soon sign the “Blue Agenda” with the Black Sea countries, which are open to cooperation. Can you tell us where the city of Thessaloniki stands in cruise design? You must be ready and present. As far as Education is concerned, in my last trip to Barcelona, we concluded that young people should study and train in something that would give them flexibility and readiness for the rapid changes in the labor market in the years ahead”.

Pantelis Lamprianidis , Policy Officer, European Commission, Directorate-General for Mobility and Transport, Unit D2 – Maritime Safety, presented the official adoption of a training framework for seafarers from April 4, 2019 by the Plenary of the European Parliament and the Commission, international standards and the evolution of the existing control mechanisms and the global European innovation of digitization of certificates for the performance of ship operations. “Shipping is the ultimate internationalized industry, which is why IMO, the International Maritime Organization, has enshrined a minimum set of minimum conventions on minimum training for seafarers and the safety of human resources, navigation and the environment, since 1978. The EU has adopted a number of international conventions to ensure their common acceptance by the Member States and the minimum common basis and progress on security for all members. and protection of European seafarers. The issue of recognizing and equating proficiency certificates between states remains. The challenges of the future are self-regulation of shipping in terms of environmental protection and the absolute change in conditions and roles, and skills in the labor market through automation. From the captain to the land manager…

Stelina Chatzihristou, an expert of CEDEFOP, spoke for the ‘measurable value’ of developing and recording skills for the EU Single Market and workers. In her presentation on the Center, she talked about the importance of CEDEFOP for Thessaloniki and the opportunity to adopt prerequisites and targets. Finally, she presented useful information and references for a number of programs for the development of professional skills and training that the European Union promotes, such as the skills panorama, and the cooperation for the Governance of Skills, between Greece, Bulgaria, Slovakia, Estonia.

Maria Boyle, Professor at the University of Piraeus presented the benefits of shipping for the economy, employability and opportunities for young people. “Shipping extends beyond the sea, to services that do not stop at the port but reach the mainland, through a chain of land-based businesses and products. Changes are rapid due to innovation, new technologies, the new networked digitized market, and the entry of major players into global competition. This requires a strategy for skills development. The University of Piraeus has specialized programs, and our graduates are evolving into world-renowned future executives. The objectives of our University are: scientific and practical training, research in interdisciplinary projects, expanded synergies. Very recently, we launched the tripartite partnership between the University of Piraeus, the Institute of Sustainable Mobility and Transport Networks (HIT) of CERTH and the EXTANA Port Training Institute. The objectives of this synergy are in line with the new EU skills and vocational training agenda. This platform we launched in Piraeus will soon be launched in Thessaloniki, as Mr. S. Theophanis briefed you earlier. “

Mr. Stratos Papadimitriou, Professor at the University of Piraeus and member of the Board of Directors of Maria Tsakos Public Benefit Foundation, made the last keynote speech: “The Foundation, with a multitude of programs, cultivates naval Greek tradition and promotes maritime issues, based in Chios, but also in non-EU countries, Uruguay and Ghana. Our country has always been a maritime power, and knowledge was circulated and shared by ships, ports and companies and academies, giving the best results. Today, however, Greek seafarers may have increased in numbers, but this is the case for senior crews, whereas the number is marginal, endangering the whole viability of the industry, from ship management to shipbuilding. For this reason, Captain Chakos also wanted to offer training options, since the official state only recognizes merchant navy academies, although there is a demand for Greek seafarers worldwide. With the more recent programs, “adopt a ship”, we entered schools and the first non-profit highschool of nautical direction to encourage and bring new children to shipping, to create the new generation of Greek shipping, and so the Captain’s vision continues “.

Aggelos Kotios, Prof. & Dean of University of Piraeus, stressed the importance of the blue growth as well as education and vocational training in our country. Education should be linked to the major sectors of the economy, both at university level and at the level of vocational training programs, as there is demand for jobs but no supply. The strategic objective of Piraeus University is to link curricula to the needs of the economy and to search for synergies and partnerships to enable young children to graduate from the University to enter the labor market.

Greece may remain a shipping leader in the digital age. The digitization challenges as well as opportunities for Greek shipping and the blue economy require a rapid adoption of technological developments and the development of synergies, as highlighted at the conference organized by Maritime Economic Forum in Thessaloniki … “Shipping is on the brink of a digital revolution, the strategic imperative is” digitize or wreck “, said Gregory Yovanof, Prof. of Innovation and Technology at AIT , Manager of Maritime ICT Cluster Stretegis. Greek shipowners have proved that they know how to cope with the changes, and we are sure that with digitization they will remain leaders. Greece, however, has great prospects for growth beyond shipping in all other sectors of the blue economy, “Mr. Yovanov also pointed out and presented the” Strategis “Cluster project in view of the future of unmanned vessels.

Complementing Skills

“The message is clear, cooperation and skills and capabilities from various aspects of the market are required. “These are exciting times, we must have our ears and eyes open and prepare for what’s soon to come and get licensed”, Eirinikos Platis, lawyer in Platis Anastassiades Law Firm – EY Greece commented and focused on the rapid changes brought to shipping by digital technologies, the block chain and the internet of things, leading to the development of unmanned forward-looking ships of the future.

Continuing training

Eva Kaili, MEP, STOA Committee Chair, Special Rapporteur on the digitalization of Maritime Economy, stressed that because new digital technologies, such as blockchain, reverse, the legal profession and shipping contracts, there is a need for continuing training. However, enormous opportunities are offered for open-minded action in Greece in the development of relevant global services. Furthermore, she warned that if coding and digital literacy are not introduced into the Greek public education, Greece will not be competitive in ten years.

Universities – education

Both Stylianos D. Katranidis, Dean of the University of Macedonia, Professor of Economics, and Grigoris Zaratiadis Politica,l Sciences of Aristotle University of Thessaloniki expressed deep concern for the “collapse” of technological education in Greece, which has a negative impact on shipping and blue growth and They have also expressed the intention of the two universities to develop curricula in the sectors of transport, logistics, energy networks, sustainable development, and so on.

Aggelos Kotios, Prof. & Dean of University of Piraeus had expressed the same concern earlier, mentioning a huge deficit in upper and middle vocational training in general, and more specifically in the professions related to shipping and related disciplines such as logistics, middle and lower workers.

Aini Michailidou, the well-known entrepreneur of Michaelides Group, Honorary Consul of Portugal and former President of International Propeller Club Thessaloniki, stressed the great diversity and opportunities of blue growth that the Thermaic Gulf has to offer, from the village of Poseidi in Halkidiki to the outskirts of Olympus. “Growth should not only be green or blue, but colorful so that it can give the white light that the local economy needs.

Emphasis on logistics

Spyros Ignatiadis, CEO of the SEVE Exporters Association, highlighted the need to emphasize the logistics sector and the appropriate training and Nikos Tsavdaroglou, Northern Greece Executive Coordinator at the Hellenic American Chamber of Commerce, stressed the need to improve the road and rail link of ThPA. He said that Northern Greece is now the subject of discussion in the White House and that the city’s institutions and enterprises should start a dialogue to decide what kind of city they want.

Giorgos Gotzamanis, Director of the Naval Academy of Mechanical Engineering in the region of Michaniona, invited the institutions and citizens of Thessaloniki to embrace the School, while George Eliades, the first vice-chairman of the Chamber of Commerce in Thessaloniki, emphasized the benefits of blue growth for Thessaloniki. ”

The Hellenic Rescue Team were also present, and briefly informed about the number of activities and missions that are being carried out daily along the sea front of Thermaikos.

The conference was concluded with images from the interactive exhibition ‘HealingSeas’, which is under preparation by the architect Evi Polychroniadou, who offers information and awareness tools for the protection of the seas, through art.

The Organizing Committee informed that the Conference Report on the outcomes will be released in October as well as the MEF2020 Conference agenda.

 

 

 

Recommended Articles